Maak de juiste ondergrond klaar voor een perfect resultaat!

 

 

 

Er worden steeds hogere eisen gesteld aan de efficiëntie en perfectie van je werk. Daarbij worden de voorwaarden vaak steeds moeilijker. Kritische ondergronden zijn daarbij van grote invloed op het slagen van de werkzaamheden. 

 

 

 

Wat dat betreft word je vandaag de dag geconfronteerd met de meest uiteenlopende oppervlakken: een groot aantal dekvloeren, beton, gasbeton, diverse ondergronden van hout, tegels, geharde pvc enz. Om te voldoen aan deze eisen heeft THOMSIT voor jou altijd de juiste, efficiënte en veilige primer (voorstrijk) voor je vloer.

Voorstrijken, verzegelen

Een voorstrijk of primer op de vloer aanbrengen vormt de hechtbrug tussen een ondergrond en het egaliseermiddel of de lijm. De middelen die daarvoor geschikt zijn, zijn vastgesteld in de DIN 18 365 "Bodenbelagsarbeiten" (vloerbedekkingswerkzaamheden) en moeten worden gebruikt conform de richtlijnen van de desbetreffende fabrikant.

DIN 18 365 Vloerbedekkingswerkzaamheden

De norm beschrijft in paragraaf 2.9 gedetailleerd:

"Voorstrijk-, plamuur- en egaliseermiddelen moeten solide en duurzaam met de ondergrond worden verbonden, een hechtbasis vormen voor de lijm en zo zijn aangebracht dat de vloerbedekking daarop ligt zonder vormverandering. Ze mogen ondergrond, onderlaag, lijm en vloerbedekking niet nadelig beïnvloeden."

Een van de belangrijkste werkzaamheden van de vloeropbouw is de voorbehandeling van een ondergrond met de juiste voorstrijksystemen en primers Een primer (voorstrijk) op de vloer aanbrengen moet je dus nooit overslaan. Om hun volledige functie te garanderen, moeten eerst mechanische voorbereidingen worden uitgevoerd.  

Het oppervlak van niet-absorberende oude gebruiksvloeren moet bijvoorbeeld worden gereinigd, zodat de oude onderhoudsfilmlagen volledig worden verwijderd. Hiervoor worden doorgaans basisreinigers gebruikt, zoals bijv. CC Dr.-Schutz Grundreiniger R in combinatie met een slijpmachine met een zwarte reinigingsschijf. Na een dergelijke reiniging dient altijd grondig te worden nagespoeld met schoon water.

In combinatie met oude ondergronden kan er echter ook een intensievere bewerking noodzakelijk zijn wanneer er bijv. onvoldoende stevige legmaterialen of vloerbedekkingsresten of vergelijkbare oude materialen moeten worden verwijderd. In dergelijke gevallen kan het probleem meestal alleen worden opgelost door de vloer te frezen, te kogelstralen of met andere speciale gereedschappen te bewerken. Welk gereedschap het best kan worden gebruikt, kan voor aanvang van de werkzaamheden worden nagevraagd bij de fabrikanten. In geval van twijfel wordt aangeraden uit te proberen welke methode het best werkt.

Nieuwe dekvloer als ondergrond

Ook bij nieuwe dekvloeren als ondergrond is het onontkoombaar om het oppervlak machinaal te schuren met een gemiddelde korrelgrootte (bijv. 60 of 80) of een overeenkomstig slijprooster. Alleen zo kunnen onvermijdelijke vervuilingen van voorgaande werkzaamheden, bijv. cementslib, stof aan de randen of op andere stukken, die een goede verbinding van de volgende lagen zouden verhinderen, worden verwijderd. De standaardvoorbereiding verloopt bijna altijd volgens hetzelfde schema:

Schuren

Stofzuigen

Met primer behandelen

Houten vloerdelen

De hierboven beschreven procedure geldt in principe ook voor houten vloerdelen. Afhankelijk van de constructie moeten deze echter van tevoren worden vastgezet met houtschroeven en daarna worden geslepen en afgezogen. Als primer wordt THOMSIT R 790 Vulprimer aangeraden, omdat daarmee in één keer twee stappen in het werkproces worden genomen: het noodzakelijke vullen van voegen en het behandelen van het oppervlak met primer.

Naschroeven

Schuren

Stofzuigen

Voegen afdichten

Oude tegels

 

Pas nadat gladde ondergronden met slechte hechting met primer zijn behandeld, kunnen ze worden geëgaliseerd. Het egaliseren van bijv. keramische tegels zonder voorstrijkmiddel is dus niet mogelijk, een voorstrijk over tegels als hechtlaag is dus noodzakelijk. Voorstrijkmiddelen, zoals THOMSIT R 766 Multi-voorstrijk hebben de belangrijke functie om hechting mogelijk te maken.

Vochtbarière

Hechtlaag en vochtbarrière

Naast de eigenschappen van een voorstrijk als hechtlaag om hechting mogelijk te maken, kunnen primers ook worden gebruikt als vochtbarrière, mits deze functie in het technische informatieblad aan het middel is toegekend. Het gaat daarbij om reactiehars op basis van 2-componenten epoxyhars (THOMSIT R 755) of 1-component polyurethaan (THOMSIT R 740). Hiermee kan de verwerker op watervast, mechanisch voorbereide ondergronden een vochtbarrière aanbrengen die de verdere legmaterialen van een opbouw beschermt tegen schade door vocht uit de ondergrond. Zowel THOMSIT R 740 als THOMSIT R 755 kunnen steeds dubbellaags worden gebruikt als vochtbarrière. Direct na het volledig uitharden kan op dergelijke vloeren de volgende dag de toplaag worden gelegd. Kijk voor de droogtijd van de primer op de vloer op het technische informatieblad. De bovengenoemde reactieharsprimers geven na uitharding een relatief glad oppervlak als resultaat.

 

 

 

Om vervolgens goed het egaliseermiddel hierop te kunnen bevestigen, moet het oppervlak eerst worden voorbereid met een zwarte reinigingsschijf en een onverdunde tussenlaag met THOMSIT R 766 Multi-voorstrijk. Zorg dus altijd voor een primer op de vloer vóór het egaliseren. Met name bij zwaardere belastingen of bij beoogde egaliseerlagen die dikker zijn dan 10 mm is het noodzakelijk om in de laatste laag verse reactiehars kwartszand (THOMSIT QS 10, korrelgrootte 0,4-0,8 mm) te strooien. Meer informatie en nadere instructies staan vermeld in de desbetreffende technische informatiebladen van de producten.

Bij twijfel raden wij aan je te laten adviseren door onze deskundige adviseur. Wilt u meer informatie over THOMSIT primers/voorstrijk voor de vloer, wilt u een THOMSIT voorstrijk prijs weten of wilt u THOMSIT voorstrijk kopen? Neem contact met ons op via +31 (0) 30 241 0120.

Zoek naar in productnaam: